Hadersfield domaci filmHadersfild. Ili, kako Englezi kazu – Huddersfield. Jos jedan domaći film koji pokazuje da se kinematografija u Srbiji vraća u normalu. Po meni, nakon perioda osamdesetih godina, pa potom katastrofe u srpskom filmu, stiže prolece. Dakle, Hadersfield. Malo mesto u Britaniji iz kog se vraća neki lik u Srbiju i sreće se sa starim društvom. Taj lik je inače manje bitan za priču, ali zato su tu Raša (Goran Šušljik) i Ivan (Nebojša Glogovac) koji su okosnica priče. Glogovac je ovde briljirao. U ulozi psihički labilnog mladog čoveka, lečenog u instituciji nekada, on se snalazi vrhunski. Scena kada Ivan priča Raši i drugovima o razvoju svoje bolesti, glas raste sa tenzijom, Glogovac se crveni, viče, sve više gubi kontrolu, … Vrhunska scena. Goran Šušljik se takođe odlično snašao u ulozi Raše. Vojin Ćetković ovde pokazuje da je ipak glumac nakon nekoliko besmislenih uloga u prošlosti. Doduše, i u Rodama je dobar. Miki Manojlović ima malu ulogu, pojavljuje se samo u jednoj sceni, ali ju je odigrao u svom stilu i ostaje zapamćen kao da je jedan od glavnih likova u ovom filmu. Već čujem repliku koju izgovara pri izlasku iz radija kod ljudi koji je koriste u trenucima šale. Josif Tatic prosečan.
Dakle, film Hadersfild je ostavio odličan utisak na mene. Priča je mogla biti malo bolje odrađena, ali su dilalozi i ovih par glumaca vrsno odradili posao, a i Ivan Živković (Mile protiv tranzicije, Pozorište u kući, novo) je, pogotovu ako imamo u vidu da je kad je reč o filmu još uvek svež – odličan.

3 thoughts on “Hadersfild

  1. Tri puta gledala film i jednom predstavu. Obožavam Hadresfild mada se s tim nisu složili mnogi sa kojima sam na istu temu razgovarala.
    Ja jednostavno obožavam Glogovca, a u filmu i predstavi je sjajan. Ne zaostaju ni drugi glumci i slažem se sa ovim što si rekao za Vojina, konacno da covjeka vidimo u necemu što nije RTS-ova serija ili Šotrin pokušaj pravljenja srpskog blokbastera.
    Film koji me je na gotovo jednak nacin dojmio je Olegov Sutra ujutro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.