Kao i svake godine, tako i ove neki od glumaca se pojavljuju u više filmova koji će biti prikazani na ovogodišnjem FEST-u. Ove godine to su Šon Pen, Majkl Fasbender, Rajan gosling, Džordž Kluni, Džodi Foster, Džudi Denč i Mia Vašikovska.

Son Pen u filmu Ovo mora da je mesto

Šon Pena će publika biti u prilici da vidi prvog dana 40. jubilarnog FEST-a u filmovima “Drvo života” i “Ovo mora da je to mesto”. Dvostruki Oskarovac (Oskari za glavne uloge u filmovima “Milk” i “Mistična reka”), iz poznate Holivudske holivudske umetničke porodice (majka Ajlin Rajan je poznata glumica, otac Leo Pen je režiser, pokojni brat Kris Pen je takođe bio glumac, a stariji brat Majkl je muzičar i glumac) , bivši suprug pop kraljice Madone i glumice Robin Rajt, veliki neprijatelj paparaca, holivudski buntovnik, a poslednjih 20. godina sve više i više se bavi i rediteljskim poslom (“Indian Runner” 1991., “Čuvar prelaza” koji je prikazan na FEST-u 1996. godine, “Zavet” 2001. godine i “U divljini” 2007. godine, a uskoro počinje da snima novi film “Komičar”). Osim filmova režirao je i spotove za Piter Gebriela, Brusa Springstina i Šanaju Tvejn. Liberalnih je političkih stavova, što dokazuje i svojim izborom uloga, kao i političkim izjavama i delovanjem, kao npr. Odlaskom u Irak i Avganistan ili razrušene Filipine.

Dzordz Kluni u Martovskim Idama

Džordža Klunija ćemo gledati u filmovima “Martovske ide” i “Potomci”. U filmu “Martovske ide” se ponovo našao iza kamere u ulozi reditelja, i to mu je već četvrti film koji je režirao. Pre ovog režirao je filmove “Ispovesti opasnog uma” (FEST 2003), “Laku noć i srećno” (FEST 2006) i film “Leatherheads” 2008. godine, koji nije baš najbolje prošao u bioskopima širom sveta. Ove godine nominovan je za čak dva Oskara : za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu “Potomci” i za najbolji adaptirani scenario za film “Martovske ide”. Oskara je osvojio 2006. godine za najbolju epizodnu ulogu u filmu “Sirijana”, a te godine je imao takođe više nominacija ukupno tri jer je sem za ovu bio nominovan i za najbolju režiju i originalni scenario za film “Laku noć i srećno”. Bio je nominovan i za najbolju glavnu mušku ulogu u filmovima “Majkl Klejton” 2008. godine i “U vazduhu” 2009. godine. I Džordž dolazi iz medijske porodice, jer mu je otac Nik Kluni popularni tv voditelj, a tetka mu je čuvena glumica i pevačica Rozmari Kluni, a glumac Migel Ferer rođak, zahvaljujući kome je i dobio svoju prvu ulogu na filmu.

Rajan Gosling Vozac

Mladog glumca Rajana Goslinga gledaćemo u filmovima ”Vozač” Nikolasa Vindinga Refna i ”Martovske ide” u režiji Džordža Klunija. Prvo pojavljivanje pred kamerama imao je u tv emisiji ”Miki Maus Klub” u kom su mu društvo pravili Džastin Timberlejk, Kristina Agilera i Britni Spirs. U to vreme 1993. godine to je bio jedini prihod za njegovu porodicu. Pažnju na sebe skreće ulogom u filmu ”Vernik” u kom glumi Jevreja koji postaje neonacista. Na sebe skreće definitivnu pažnju medija kada je tokom snimanja filma ”Ubistvo po stavkama” bio u ljubavnoj vezi sa 15. godina starijom glumicom Sandrom Bulok. Jedna od sledećih uloga bila je u filmu ”Beležnica” i veza sa glumicom Rejčel MekAdams. Definitivnu potvrdu svog glumačkog talenta dobija nominacijom za Oskar za glavnu mušku ulogu u filmu ”Half Nelson” 2007. godine. Iako je trebao da glumi glavnu ulogu u filmu ”Divne kosti” Pitera Džeksona, ulogu je umesto njega dobio Mark Volberg, pošto je odustao od snimanaj filma samo dan pred snimanje. Posle kraće pauze vratio se na velika vrata na velika platna i ostvario uloge u filmovima ”Blue Valentine” za koji je snimio i nekoliko pesama, ’’All good things”, ”Ta luda ljubav” i u dva filma u kom ga gleda i publika na ovogodišnjem FEST-u.

Majkla Fasbendera publika će biti u prilici da vidi u ekranizaciji romana’’Džejn Ejr“ Šarlot Bronte u kom glumi lik Ročestera, kao i u filmu ’’Opasan metod’’ Dejvida Kronenberga u kom glumi jednog od najčuvenijih psihijatara Karla Gustava Junga. Glumac britansko – nemačkog porekla veoma je tražen u proteklih nekoliko godina. Posle uloga u brojnim tv serijama, tv I kratkim filmovima, prvu filmsku ulogu dobio je pre 6. godina u hit filmu “300”, posle koje su usledile uloge u filmovima “Glad”, “Akvarijum” (FEST 2010) i Tarantinovom “Prokletnici” koji mu donosi svetsku slavu. Prošle godine bili smo u prilici da ga vidimo i u filmovima “X Men Prva klasa” i “Sram” koji je i producirao. Film ‘’Sram’’ je specifičan i po tome što se u većini scena pojavio potpuno nag, a uloga u ovom filmu je učvrstila njegov status jednog od najpoželjnijih mladih glumaca i svojevrsnog seks simbola.

Dzodi Foster Krvoprolice

Džodi Foster imaćemo prilike da vidimo u filmovima “Krvoproliće” Romana Polanskog i “Dabar” koji je i režirala. Prvo pojavljivanje pred kamerama imala je sa samo tri godine u reklami za Koperton. Posle mnogobrojnih gostovanja u tv serijama, usledile su uloge u filmovima “Napoleon i Samanta”, “Tom Sojer”, “Alisa više ne stanuje ovde” i “Taksista” Martina Skorsezea, “Bagzi Maloun” Alana Parkera, “Hotel Nju Hempšajr”, “Tuđa krv”, “Optužena” i “Kad jaganjci utihnu” za koje je osvojila Oskar za najbolju glavnu žensku ulogu. Poslednjih 20. godina bavi se i režijom i pre filma “Dabar” režirala je filmove “Mali čovek Tejt” 1992. godine i “Kod kuće za praznike” 1995. godine. Ovo joj je druga saradnja sa glumcem Mel Gibsonom, kom je pre ovog filma bila partnerka u filmu “Maverik” 1994. godine.

Glumac Džon Si Rajli pojavljuje se u filmovima ‘’Krvoproliće’’ Romana Polanskog i adaptaciji romana ‘’Moramo da razgovaramo o Kevinu’’ Lin Remzi. Iako široj publici možda najpoznatiji po ulogama u komedijama ‘’Polubraća’’ i ‘’Noći Taladege – Balada o Riki Bobiju’’ glumio je i u mnogim filmovima drugih žanrova kao što su ‘’Sati’’, ‘’Čikago’’, ‘’Avijatičar’’, ‘’Tamna voda’’, ‘’Bande Njujorka’’, ‘’Savršena oluja’’, ‘’Tanka crvena linija’’, kao i uloge u filmovima reditelja Pol Tomasa Andersona ‘’Noći bugija’’ i ‘’Magnolija’’ I mnogim drugim.

Legendarnu glumicu Džudi Denč, ne treba posebno predstavljati, a publika će ove godine imati prilike da je vidi u filmovima Džej Edgar o životu osnivača F.B.I.-a Džej Edgara Huvera i The Best Exotic Marigold Hotel.

Najmlađa među njima je glumica Mia Vašikovska (22. godine), koju ćemo gledati u filmovima Džejn Ejr i Nespokojni. Pažnju svetske publike skrenula je na sebe pre dve godine ulogom u Tim Bartonovoj adaptaciji Alise u zemlji čuda. Mlada glumica poljskog porekla počela je da se bavi glumom u svojoj rodnoj Australiji, kada je napunila 15. godina. Kao mala bavila se baletom, a hobi joj je fotografija. Dobra je prijateljica sa mladim glumcem Džejmijem Belom sa kojim je glumila u filmu Džejn Ejr. Tokom ove godine gledaćemo je u ni manje ni više nego četiri nova filma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.