film Mlad i zdrav kao ruza Sinoc je na RTS-u bio film Mlad i zdrav kao ruza, Jovana Jovanovica iz 1971. godine. Mislim da je film inace bio samo jednom prikazan i odmah potom zabranjen za emitovanje po bioskopima (o tadasnjoj televiziji i da ne govorimo). Dragan Nikolic je odlicno odigrao mladog, ludog, kriminalca. Aleksandar Gavric, Bata Stojkovic, i ostala glumacka ekipa je takodje odradila odlican posao. Rezija je fantasticna. Scene nemaju pocetak i kraj, sa jedne se u trenutku prebacuje na sledecu scenu bez upozorenja i neocekivano. Dosta duhovitih opaski u dijalogu a i uopste (scena kada Dragan Nikolic ne biva primljen na posao jer nema slobodnih mesta a na zidu iza njega stoji “Mladi su nam najvece bogatstvo – Tito”). Inace, film je prepun nasilja, erotike, i aluzije na politicku situaciju, tako da me ne cudi sto je tada bio zabranjen, znajuci da su “Nevinost bez zastite” zabranili zato sto glavni glumac mnogo lici na predsednika svih naroda i narodnosti. Svakako jedan od boljih filmova crnog talasa. Ceo film je inace u nekoj zurbi, kadrovi i scene se izmenjuju velikom brzinom, dijalozi su dinamicni, te zadnjih desetak minuta deluju isuvise usporeno. Postizu neki efekat, ali mi je nekako preterano. Mada u odnosu na celokupni utisak, moze da se oprosti.

3 thoughts on “Mlad i zdrav kao ruza

  1. Pa kako neko može reći da je to film “bez greške”? NAJGORI RAD KAMERE U ISTORIJI BALKANSKE KINEMATOGRAFIJE, a o tonskom zapisu i montaži neću ni da počnem… Jedino što je valjalo je IDEJA i donekle GLUMA, sve ostalo je trebalo završiti tamo gde je i svih ovih godina bilo, u podrumu! Šteta što se ti ljudi tada nisu malo potrudili da nešto i nauče umesto što su svoje sive ćelije bezmilosno uništavali raznim zabranjenim “supstancama”… možda je njima sve to bilo OK, ali meni u svakom slučaju nije!

  2. Pa zanimljiv je film. Iz drugačijeg ugla vidimo tadašnji Beograd. Marginalac, krimos čovek koji sve uništava pred sobom. Zanimljiva je glumačka ekipa. Inače, Aleksandar Gavrić koji glumi inpektora koji Stevanu nudi saradnju, je poginuo godinu dana kasnije 1972 u saobraćajci. Fenomenalan glumac. Film je pobedio na Pulskom festivalu, pa je zabranjen, a ponovo pušten svečano na Fest-u. Pozz

Leave a Reply

Your email address will not be published.