Šicer je jedan od najbolje napisanih i odigranih likova u našoj kinematografiji. Iako film nije remek delo, ipak odiše jednom posebnom atmosferom, i priča priču koji su mnogi ljudi živeli za vreme nemačke okupacije. Njegovu ulogu doneo je Miodrag Radovanović.

Šicer je veoma inteligentan čovek, oficir nemačkog Gestapa, koji je poslat da otkrije ko je zapalio nemačko polje žita. Sama pozicija na kojoj se on nalazi kazuje da je inteligentan čovek koji uliva strahopoštovanje. On je odmeren, obrazovan, i izgleda kao čovek koji je uvek na par koraka od vas.

Njegove pedagoške metode su od neprocenjivog značaja, i lako mu je da manipuliše masom ove varoši. On ume da traži znakove koji će mu odati ko je kakva ličnost, pa je tako otkrio tetovažu, ume da razluči istinu od laži i što je najbitnije, ostavlja utisak čoveka koji zna više nego što mi to možemo zamisliti.

Da je Kventin Tarantino uzeo primer Šicera za svog oficira Hansa Landu iz filma “Prokletnici”, mogao je napravi još veću ulogu, i veći respekt. Kako god, Šicer je definitivno lik sa kojim ne želite da se kačite!

Sicer Salas u Malom ritu

2 thoughts on “Šicer iz filma Salaš u malom ritu (1976)

  1. Nije gestapo.pre bih rekao da je agent KRIPO-a odnosno kriminalistische polizei, koja je uz Gestapo bila deo SIPO-a(Sicherungpolizei-policija bezbednosti)

  2. Ja mislim da je on pripadnik KRIPO-a kriminalpolizei, jer je imao titulu polizeišef što nije bilo vezano za gestapo.Inače KRIPO i GESTAPO su bili delovi SIPO-a ioli Sicherungpolizei policija bezbednosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.