Francuski film Videti more (Voir la Mer)

godina: 2011.
Režija: Patrice Leconte
Uloge: Nicolas Giraud, Clément Sibony, Pauline Lefèvre
trajanje filma: 91 minut

opis filma:
Film govori o dva brata koja žive u mestu Monbar, u Burgonji. Za letnji raspust odlučuju da posete majku koja živi u drugom gradu i koju dugo nisu videli. Kupili su polovnu prikolicu i putuju polako, gde im se dopadne zastaju i uživaju u putu kroz Francusku. Uz put im se dešava nepredviđeno: povezu privlačnu, milu devojku, koja nikada nije videla more. Polako se javljaju privlačnost, želja, ljubav i skrivena zavist… ali nikako ljubomora.

francuski film Videti more

Intervju sa rediteljem, o filmu:

Šta vas je inspirisalo da napravite film “Videti more”? Odakle želja da ispričate baš tu priču?

Patris Lekont: Želeo sam da se vratim stvarima koje liče na mene, koje su ličnije od poslednjih filmova koje sam snimio. Uživao sam u tim filmovaima, ali sam ponekad imao osećaj da sam negde drugde, da se gubim. Želeo sam ujedno i da se vratim bezbrižnijem, slobodnijem filmu, sa malom ekipom, na putu. Moj film je priča o dva brata zaljublenih u istu devojku, i obrnuto. Između njih nema ljubomore, a ona ih, sa svoje strane, voli obojicu i ne oseća potrebu da izabere jednog. To je, naravno, samo film. Želeo sam da ispričam jednu pravu sentimentalnu priču koja je u pravom životu nemoguća. Želeo sam da taj film za gledaoce bude neka vrsta oaze, da mogu da odu u bioskop, da se svetla ugase i da gledaju lagane, slobodne stvari, laganije i slobodnije od onog što žive u svakodnevnom životu. Ako izađu iz sale sa osećajem da im je Videti more ulepšao život, ja ću biti zadovoljan.

Kao i u vašim filmovima “Devojka na mostu” ili “Feliks i Lola”, i u filmu “Videti more” žena je na neki način pala sa neba. Otkuda ta strast za takvom vrstom žena?

Patris Lekont: Jednostavno zato što u pravom životu, žene zaista padaju sa neba! Ljubav na prvi pogled, udar groma, sve je to zbog neke žene koja se pojavila. Skoro mi je jedan student rekao da 80 odsto mojih filmova kreće susretom dve osobe koje se ne poznaju. U životu, kao i na filmu, upravo su ti neočekivani susreti, ne samo sentimentalni, ti koji nas prosvetljuju i teraju da se menjamo i idemo napred.

Može se reći i da je šarm filma u tome što se divi bezbrižnoj mladosti?

Patris Lekont: To je tačno… To je film koji govori o osobama koje imaju trideset godina, ali ja nisam mogao da ga snimim kada sam ja imao trideset godina. Siguran sam da mi je tada bila potrebna distanca od moje generacije da bih se divio tome. Bilo je zabavno praviti film uz takvu bezbrižnost kao kada sam snimao svoj prvi film, ali i uz iskustvo iz prethodnih trideset godina.

trejler:

Leave a Reply

Your email address will not be published.