Kolateralna šteta

Feb 25th, 2012 | napisao | kategorija: strani film

film Kolateralna šteta (Collateral)

godina: 2004
režiser: Michael Mann
uloge: Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith

Tom Kruz u filmu Kolateralna šteta igra svoj prvi izrazito negativan lik u karijeri. On je Vinsent, profesionalni ubica visoke klase, izuzetno spreman, sposoban. Jedne noći, u Los Anđelesu, on ulazi u taksi i nudi 600 dolara Maksu (Jamie Foxx) da ga vozi celu noć gde bude trebalo. Tu počinje avantura. Vinsent zapravo ima nekoliko meta koje mora da “odradi” do jutra, kroz film upliće i Maksa u zadatke opasnije od vožnje.

Film je akcioni, ali sa slojevitom pričom. Maks je povučen, zatvoren u sebe, pasivan tip. On ima san da otvori agenciju za prevoz limuzinama, plan razrađen do detalja. Ali već 12 godina kako vozi taksi, i biznis sa limuzinama je još uvek plan. Devojka koja mu se dopadne na početku filma daje mu svoj broj telefona, ali on i ne pomišlja da će je zaista i nazvati. Vinsent je sasvim suprotnih osobina. On živi za danas, verovatno jer zbog prirode onoga čime se bavi zna da sutra možda neće ni doći. Kroz film, on utiče na Maksa toliko da se ovaj do kraja filma pretvara u novu osobu. U Maksa koji ne čeka da se nešto desi, već preduzima korake koje smatra da treba.

kolateralna steta film iz 2004

Zanimljivosti o filmu Kolateralna šteta:

– Kako bi pomogao Tom Kruzu i Džejmi Foksu da što bolje uđu u likove, režiser Majkl Men je napisao dodatne dokumente o ta dva lika. O njihovoj prošlosti, događajima koji se ne dešavaju u filmu. Na primer, dokumenat o Vinsentu sadrži priču o tome kako je on zavoleo džez muziku.

– Prva verzija priče je zamišljena da se odigrava u Njujorku, na Menhetnu. Kada je Men izabran za reditelja, on je priču prebacio u Los Anđeles.

– Na početku filma nema najavne špice, imena glumaca, čak ni naslova. Naslov se pojavljuje ispisan tek na kraju, gde odjava počinje sa “režirao Michael Mann”.

– Jamie Foxx i Tom Cruise su zaista slupali taksi na snimanju scene.

– Fleš memorija koju Vinsent koristi u filmu je PNY Attache flash.

– Vinsent koristi HP TC-1100 tablet PC kompjuter.

– Maksovo puno ime je Max Durocher. Niko ga ne izgovara u filmu, ali se vidi na početku na ID kartici.

– Pesma koju izvodi bend u džez klubu je Spanish Key, Miles Davisa.

– Spremajući se za ulogu, Jamie Foxx je prošao obuku za taksiste.

jos iz kategorije strani film


Tagovi:

ostavi komentar