Psiho (1998) – Rimejk

Mar 5th, 2010 | napisao | kategorija: strani film

Psiho 1998

Psiho (1998) je rimejk istoimenog filma iz 1960-te godine.Film je režirao Gus Van Sant koji je želeo da ovaj film bude kolor verzija originalnog filma.Njihova ideja bila je da naprave film koji će u potpunosti biti kao i original.Isti kadrovi,iste reči,ista muzika…To zapravo i nije loša ideja,jer su uštedeli dosta vremena i truda koristeći ovakav model.Kao senario iskoristili su original koji je napisao Džozef Stefano.Budžet ovog filma iznosio je  60 miliona dolara.

Kada sam tražio informacije o filmu na imdb.com,prvo što sam zapazio bila je ocena filma koja je iznosila 4.6!Zapitao sam se: “Kako jedan ovakav film može da bude ovako loše ocenjen?!”. Kada sam sišao niže,video sam i zašto.

Uloga Normana Bejtsa pripala je Vinsu Vonu koji je,bar meni,poznat iz komedija.Mislio sam da će ovaj čovek razočarati…Međutim,slučajno sam naleteo na neki film u kome je Vins Von tumačio sličnu ulogu,i onda mi je bilo jasno da sam verovao predrasudama.Vins Von je odlično izneo lik,i pobio moje mišljenje.Zapravo,ovde su se pojavila zaista jako zvučna imena…

Voajerizam Normana Bejtsa nije me mnogo impresionirao,ali ono žto me je iznenadilo,bila je masturbacija.Nje nema u originalu (možda je bila cenzurisana) ali ona malo menja mišljenje gledalaca,jer sada svi znaju zašto je on izbušio rupu u zidu!Ta činjenica i opuštenost Normana Bejtsa bacaju veliku sumnju na njegovu majku.Onda je došla scena tuširanja,i tada sam shvatio zašto je ovaj film loše ocenjen!Ubistvo pod tušem izgledalo je amaterski,nož nije bio krvav,i one scene polja i krava skreću misli kod gledalaca.Ono što mi se svidelo,bio je izgled rana od noža na leđima Merion Krejn.

Sledeće što mi se nije svidelo je bio izgled njene sestre u filmu (Džulijan Mur),koja je izgledala tipično i kliširano.Slušalice i način odevanja su viđeni bezbroj puta i već unapred znate da će ona ostati živa i prozreti ubicu.

Smrt detektiva Arbogasta,takođe pripada lošim trenucima.Scena nije uopšte strašna,za razliku od originala,koji će vas naterati da se naježite u milisekundi!Isto bi se moglo reći i za onu scenu kada je Norman Bejts uleteo u podrum sa kuhinjskim nožem.Dovoljna je jedna reč da opiše tu scenu,a ona glasi SMEŠNO!

Sa druge strane,gluma je bila na nekom srednje-višem nivou.Vins Von je odlično skinuo nezamenjljivog Entonija Perkinsa,En Heč je takođe dobro odradila lik Merion Krejn,a tu su i ostali.Fotografija izgleda pristojno,mislim da su lokacije iste kao i u originalu.

U svakom slučaju,film je vredan gledanja,ako ni zbog čeka drugog,onda zbog upoređivanja sa originalom.Mislim da je ovaj rimejk jedan od onih koji su trebali dobro da zarade na starom imenu.To nisu uspeli iz gore navedenih razloga.Film je zaradio samo 37 miliona (budžet je bio 60 miliona).

Moja ocena ovog filma je: dobar (3-).

jos iz kategorije strani film


Tagovi: , ,

ostavi komentar